27/04/2024 21:19:20

Proje Çalışmaları

Proje Kapsamında Bugüne Kadar Gerçekleştirilen Çalışmalar

Proje ismi olarak KOBİ ve Enerji Verimliliğinin kısaltması olan KOBİENVER proje ekibi tarafından benimsenerek Enerji ve Tabi Kaynak Bakanlığınca yürütülen ve  farklı kapsamları olan benzer projelerle ayrılması sağlanmıştır. Ayrıca “KOBİENVER”  ismi ile web sayfası da  açılarak  KOBIler için bilgi akışı sağlanmaya başlamıştır.  Zaman içinde ilave edilecek e-learning modülleri ile bu konuda  uzaktan eğitim imkanı da sağlanmış olacaktır.

Projenin görünürlüğünü ve tanıtımını yapmak, proje içerisinde gerçekleştirilecek farklı faaliyetlerde kullanılmak üzere İngilizce ve Türkçe broşürler hazırlanmıştır.
KOBI’lerde enerji verimliliğinin teşviki için KOSGEB’in güçlendirilmesi  amacıyla  mevcut durum değerlendirme çalışması  KOSGEB ve KOBİ leri içerecek anketlerle yapılmıştır.  Bu anketlerden önemli değerlendirmeler çıkmıştır.

Örneğin 2500 KOBI nin online olarak doldurduğu anketlerden en fazla dönüş imalat sanayindeki işletmelerden olmuştur. Bunun nedeni enerjinin toplam maliyetler içindeki paya  bakıldığında anlaşılmaktadır. Enerji sorularına tam olarak cevap veren 1300 işletmenin  % 40′ında  enerji maliyetleri toplam maliyetler içinde % 10 unun üzerinde  pay almaktadır.%47 sinin yıllık enerji faturasının 10.000 TL ile 250.000 TL arasında olduğu görülmektedir. Bu değerler küçük işletmeler için çok önemlidir ve dünya enerji fiyatlarına endeksli olarak sürekli artmaktadır.

F7jUt17[1]

 

İşletmelerin sadece %24 ünün  kendileri için bazı zorunlulukların da tanımlanmış ve bazı desteklerin de belirtilmiş olduğu 5 yıl önce çıkarılmış Enerji Verimliliği Kanun ve Yönetmeliklerinden haberdar olduğu görülmüştür. İşletmenizde enerjiden sorumlu bir ilgili veya «Enerji Yöneticisi» konumunda bir personeliniz var mı  ? sorusuna “Hayır “diyenlerin oranı %77 dir. Olanların da %35 inin ilgili personelin bu konuda bilgisinin yetersiz olduğunu belirtilmiştir. Bu güne kadar enerji verimliliği uygulaması yapmış işletme sayısı %27 dir ve genellikle verimli lamba ve motor değişimine yoğunlaşmıştır. İşletmelerin %71 i enerji  verimliği uygulamaları ile enerji maliyetlerini düşürebileceğini belirtirken işletmelerin sadece % 5 i bu güne kadar etüt yaptırarak veya yaparak enerji verimliliği imkanlarını belirlemiştir.Bu değerlendirmeler KOBİ’lerimizde enerji verimliliği konusunda başta bilgilendirme ve bilinçlendirme olmak üzere kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.

60 adet KOSGEB uzmanı arasında uygulanan anketle ilgili bazı değerlendirmeler ise:

    • KOSGEB uzmanlarının özellikle enerji verimliliğinin saha uygulamaları (ön etüt, ayrıntılı etüt vb), rapor hazırlama ve değerlendirme konularında uygulamalı eğitimler ile enerji verimliliği konusunda diğer ülkelerdeki uygulamalar, en iyi pratikler, yenilenebilir enerji teknolojileri ve KOBİ’lere uygulanabilirliği, ISO 50001 konusunda bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
    • Enerji verimliliği ile sağlanacak faydaların KOSGEB personeli be KOBİ’ler arasında yeterince görünür olmadığı belirtilmektedir.
    • Orta ve büyük ölçekli KOBİ’lerin enerji verimliliği konusunda en büyük faydayı sağlayacağı ancak küçük işletmelerin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.
    • Enerji verimliliği uygulamalarından en çok yarar sağlayacak sektörler imalat sektörü (özellikle kazan, kompresör, ve buhar kapanı vb ekipmanlar içeren tekstil, gıda, makine, kağıt, cam, ağaç işletmeleri, döküm ve ağır sanayi ( demir ve çelik işletmeleri vb..)) olarak belirtilmiştir.
    • Proje kapsamında KOSGEB personeline yönelik olarak 3 grup eğitim Eylül, Kasım ve Aralık 2013 aylarında Ankara ve İstanbul’da tamamlanmıştır. Üç gün süreli eğitimlerde işletmelerdeki enerji verimliliği konusundaki kazanlar, fırınlar, aydınlatma, motorlar, basınçlı hava gibi alanlar ile ilgili teknik bilgiler örneklerle Fransız ve Türk uzmanlarca anlatılmıştır. Toplam 55 kişinin katıldığı eğitimlerde işletmeler de gezilerek olası enerji verimliliği önlemleri yerinde izlenmiştir. Eğitimler sırasında Ankara ‘da SENKRON Plastik ve PALME Makina,  İstanbul’da SARDOĞAN MAKİNE, NAZAR KİMYA ve DURAVİT  SERAMİK İŞLETMELERİ kursiyerler ve eğitmenler birlikte  ziyaret edilerek kursiyerlerle birlikte bazı tespitler yapılmıştır. Bu tespitler küçük raporlar halinde derlenmiştir.

KOSGEB Enerji Verimliliği Stratejisi  ve Faaliyet Planı taslak olarak hazırlanmıştır. Bu doküman paydaşlarla tartışıldıktan son haline getirilecek ve KOSGEB in yol haritalarında enerji verimliliği çalışmaları daha güçlü olarak yer alarak KOSGEB in Yeşil Büyüme Stratejisinin ilk ayağını oluşturacaktır. Bu stratejide KOSGEB için destek ve finansman modeli  konusunda öneriler de yer alacaktır. Bu konuda önemli çalışmaları olan bir Fransız uzman ile dünyadaki örnekler göz önüne alınarak değerlendirme ve analiz çalışmaları başlatılmıştır.
KOBI’lerde enerji tüketimleri ve enerji verimliliği yatırımları konusunda bilgi ve izleme sisteminin   geliştirilmesi amacıyla  veri tabanının  teknik özelliklerinin belirlemek üzere KOSGEB Bilgi İşlem Dairesi uzmanları ve  Fransız uzmanlar    ile toplantılar gerçekleştirilmiştir. KOSGEB’in  taleplerine göre proje kapsamında tasarlanacak veri tabanı sisteminin dünyadaki en iyi örnekler olan Fransız DiagAdeme, MURE 2 ve  Amerikan DOE-Industrial Assessment Center Database  veri tabanı özellikleri içerecek bir karışımı olmasına karar verilmiş olup çalışmalar devam etmektedir. Bu şekilde enerji verimliliği uygulamalarını KOSGEB destekleri ile yapanların çalışma sonuçları,   örneğin, işletmenin sektörüne göre , enerji verimliliği uygulamalarına göre, enerji tüketimine ve çalışan sayısına göre gibi, izlenecek ve sonuçlar çeşitli kategorilerde internetten şirket ismi açıklanmadan görülebilecektir. Bu şekilde benzer işletmesi olanların diğer işletmelerdeki sonuçları görerek daha fazla motive olması sağlanacaktır.

KOSGEB’in proje ile ilgili personeline KOBİ’lerde enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusunda bir program hazırlanması ve uygulanması sürecinde bilgi ve deneyim sağlamak üzere 19 Mart 2014 – 2 Nisan 2014 tarihleri arasında Fransa ve İrlanda’ya  bir çalışma ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu iş gezisi politika, ortaklıklar, teknik öncelikler ve yenilikler ve izleme vb pek çok konuda bilgi alışverişi sağlanmıştır.

KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi Bursa Tanıtım Toplantısı sonucunda yapılacak pilot çalışmalar için Bursa KOBİ’leri büyük ilgi göstermiştir. Hazırlanmış olan KOBİ Anket Formu ile tekstil, plastik, otomotiv, metal, metal eşya, gıda sektörlerinde 64 adet  KOBİ başvurusu alınmıştır.  Bu başvurular yerinde de ziyaret edilerek tespitlerden sonra proje örnek uygulaması kapsamına alınmaktadır. Bu kapsamda Temmuz 2014 sonuna kadar 32 KOBİ’ye ön ziyaretler gerçekleştirilmiştir.
Başvurularla ilgili yapılan ilk değerlendirmeler ve ön saha ziyaretleri sonucunda istenen ilave bilgileri tamamlayan KOBİ’lerde Mayıs 2014-Temmuz 2014 tarihlerinde planlanan günlerde  Fransız ve Türk uzmanlardan oluşan ekip tarafından toplam 11 KOBİ’de ön etütler

  • POLİMER Plastik,
  • PARLAMIŞ Tekstil,
  • EBU Tekstil,
  • ESC Tekstil,
  • GÜL Tekstil,
  • YEŞİL ÇEVRE Arıtma,
  • TECESA Termostat,
  • YAMAŞ Makine,
  • ELVİN TEKSTİL,
  • EPSA Yalıtım,
  • ZİMAŞ Zincir

gerçekleştirildi. Ön etütler yıl sonuna kadar periyodik olarak devam edecektirBu çalışma sonuçları  hazırlanmış örnekler olarak tüm işletmeler ile paylaşılacaktır.